петък, 13 октомври 2017 г.

Плевенска риза от поречието на река Вит.

Плевенска риза от поречието на река Вит. Модел: Тонка Зехирева Колекция: Радослав Радков Фотография и схема на пазвата: Славян Стоянов
Една невероятно красива плевенска риза, на която ще споделим с вас схема на пазвата и достатъчно детайлни фотографии на останалите части от ризата, за да можете сами да си извадите схемите. По ризата има голямо разнообразие от бодове.

Тонка Зехирева
Фрагмент от пазвата. Кликнете върху изображението, за да уголемите. 
Схема на пазвата. Бодове: кръстат, полегат и контурен. Кликнете върху изображението, за да уголемите.
В средата на пазвата е изплетен хиксообразен символ, който сме показали само илюстративно. Ако техниката ви е позната от снимките ще можете да си я свалите.

Цялата пазва. Кликнете върху изображението, за да уголемете.

Фрагмент от ръкава, показан хоризонтално. Кликнете върху изображението, за да уголемите.
Централната везба по ръкавите. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Централната везба по ръкавите, показана хоризонтално. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Везбата по рамената. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Везбата по краищата на ръкава. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Яка на ризата. Изображението е обърнато на 180 градуса. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Мотиви от,към гърба. Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Везбени елементи по краищата на полата.

ОСНОВНИ СИМВОЛИ, ВШИТИ В РИЗАТА ОТ ПЛЕВЕНСКО

Централен символ по ръкавите
Един изключително интересен символ е разположен в три колони по протежението на ръкавите. Символът е праисторически и е тясно свързан с Богинята майка. Той е съставен елемент от свастиката. Относно този символ изгледайте следното видео:



Ограден мотив на основните символи по ръкавите.
От своя страна трите ленти са оградени с композиции на раждащата Богиня, които са аналогично цветово разположени и от двете страни. Така се получава удвояване на символа. Ако разиграем четворно разположение, се получава вариация на елбетица.  

Подраменна композиция
Символът върви в три ленти по цялата дължина на ръкава, където среща хоризонтална композиция с фертилни мотиви на утроби и зародиши в класическа ромбоидна форма. Така наречените утроби от своя страна са образувани от един до друг разположени хиксообразни кръстове. Така образуваният кръст е изключително майсторски извезан с комбинация от няколко различни бода. 

Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Над тази пресечна раменна композиция основният символ преминава в две колони, а ограждащата композиция с раждащата Богиня само започва с един повтарящ се мотив и преминава в по-опростен ограждащ елемент, отново последователно следващ два основни цветови нюанса. 

И за да бъде шедьовърът завършен, цялата кръстообразна защитна композиция е затворена в още две невероятно красиви колони, следвайки най-често използваната структура във везбата - една централна фигура и две защитни.

Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Интересен момент представлява един детайл, който ще ви покажа в завършващите мотиви на полата. Това, което е изключително интересно, е че основния мотив, който оформя бордюра не просто се променя, а изцяло преминава в съвършено друг мотив.

Кликнете върху изображението, за да уголемите.
 Публикацията не е задълбочен анализ на мотивите от ризата, а само акцентиране на по- интересните фрагменти от нея. Надяваме се тя да е полезна, както за практикуващите везба, така и за онези, които откриват тази необятност в творчеството на везбената традиция.

1 коментар: