вторник, 17 януари 2017 г.

Шевица от Карнобатско II

Етнографски музей "Димитър Полянов" - Карнобат

Съвсем близо до църковния храм „Свети Йоан Богослов”, в тиха малка уличка се намира етнографският музей на Карнобат. Той се помещава в къщата-музей на Димитър Полянов - единствената запазена възрожденска къща от градски тип, строена през третата четвърт на ХІХ век.

Експозицията на музея е уредена в три зали и в тях е представена традиционната култура в карнобатския край от Възраждането до първите десетилетия на ХХ век. Има богат снимков материал и документи, които показват Карнобат като значимо административно, стопанско, търговско и занаятчийско средище.

Значително място е отделено и на прочутия Карнобатски панаир, който е бил сред утвърдените общобългарски панаирни центрове, заедно със Сливенския, Казанлъшкия и Старозагорския. На Карнобатския панаир са идвали търговци от Турция, Гърция, Персия и Мала Азия, за да продават стоката си и да купуват такава.

В експозицията са показани и традиционните поминъци и занаяти в карнобатско като абаджийството, терзийството, сарачеството, мутафчийството, като най-голямо внимание е отделено на животновъдството и по точно на отглеждането на прочутата медно-червена карнобатска овца. Експозицията е обогатена със занаятчийски произведения и инструменти, накити, обреден реквизит, като са показани елементи от сватбените, кукерските и лазарските обичаи на хората от карнобатския край.

Най-интересна е залата, представяща типичните за района тъкани и носии. Традиционните мъжки и женски носии се отличават с богата отнаментика, фини плетива,богата украса от мъниста.

Музеят се намира на ул. "Димитър Полянов" № 4, телефон за информация: (+359)559 22206.

Автор: Светла Йорданова


В тази публикация ще ви представим и една шевица от мъжка празнична риза. Тя е от южно-Карнобатските села и датира от края на XIX - началото на XX век.


Мъжки празничен костюм от южно-Карнобатските села  / края на XIX - началото на XX век.

Фрагмент от шевица от мъжка празнична риза.  Края на XIX - началото на XX век.

Разработка на схемата: Дима Тодорова



Натиснете върху схемата за да уголемите.

Схемата на шевицата в .doc формат можете да изтеглите от ТУК

Схемата на шевицата в .pdf формат можете да изтеглите от ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар