вторник, 25 април 2017 г.

За една фотография на Асен Великов

Натиснете върху изображението за да увеличите
Възхитителна фотография на Асен Великов, в която е представен символа IYI.
Тази композиция от елементи е със забележително присъствие и разнообразие в българските шевици. Може да бъде срещната както в най-изчистената и архаична форма, така и представена като „Дървото на живота“ или Богинята-майка, оградена с други два елемента, които аз фигурално наричам "пазители". Понякога те са флорални, друг път зооморфни или соларни (слънчеви). Често над композицията на „Дървото на живота“ или Богинята-майка се среща и елемент, който може да бъде представен като слънчев символ, звезда, птица или корона. На фотографията от Асен Великов този елемент кореспондира с герба на Република България.

Примерите на показаните шевици са от книгите на Иван Коев "Българска везбена орнаментика" Издание на Българска Академия На Науките 1951г. и Росица Чуканова, "Българска народна шевица" - 1957г. 

Черно-белите изображения са: 
1. Волгородско везмо на "Богинята майка (Макоч)" и зооморфни фигури на коне, птици и ездачи-пазители (А. И. Руское народное искусство. Москва 1924) 

2. Шевица от Плевенско на Богинята Майка и пазители (Петева, ИзвНЕМ) 

Най-изчистената шевица на знака IYI e елемент от шевица от Трънско за възглавница и кене от XIX век от личния архив на Стефка Михайлова (Източник: Тук)

Натиснете върху изображението за да увеличите

Самият герб идентично следва тази структура: лъвове от дясно и ляво (като пазители) и централната фигура (като щит, отново с лъвска фигура). Ипсилонообразната структура е реализирана посредством самия щит и флага на България с двата му завършващи края, увенчани с корона. Христовият символ на кръст едно към едно кореспондира със соларния символ +.

Дървото на живота освен посредством графичния символ Y в герба е представено и чрез дъбовите листа. Дали авторът на хералдиката в съвременния ни герб е следвал тази идея, може да каже само той. Това, което се вижда е, че очевидно е следвана дори несъзнателно, съобразявайки се с по-стари наши хералдически символи, които също присъстват и във везбата.

Натиснете върху изображението за да увеличите


Дъбът е свещеното дърво за балканските народи, които някога са съставлявали една общност.

Кибела и Атис от двете страни на свещения дъб

Фотография: Асен Великов / Модел: Деляна Каврикова

Източник: Тук


Творчеството на Асен Великов можете да следите тук.

Използвани изображения:

Всички използвани изображения в публикацията са или авторски на създателя на публикацията, или с цитиран автор и източник. Изображенията не са използвани с комерсиална цел, а единствено като илюстративен материал. Всички те са свободно съществуващи в мрежата на принципа на споделяне или по правилото на цитирания източник.  

4 коментара:

  1. Девушка держит руки символизируя рунический знак " РОД ДУЛО" - знак рода кана Кубрата, означает -" ВЕЧНАЯ ЖИЗНЬ", " ДРЕВО ЖИЗНИ". Асен Великов, прекрасно знает историю протоболгар, носителей R - языка( чувашского типа). Большое спасибо. Профессор Геннадий Тафаев:89176732185.

    ОтговорИзтриване
  2. Фотографию" РОД ДУЛО " ставлю в книгу " Болгарская цивилизация в процессе трансформации," часть 3. Профессор Геннадий Тафаев.

    ОтговорИзтриване