събота, 28 март 2020 г.

Загадката на Дунавската цивилизация



С книгата „Загадката на дунавската цивилизация“ д-р Харалд Харман представя на по-широк кръг читатели на достъпен език най-старата европейска култура. Той разкрива колко напредничави в технологиите, в търговията и в изкуството са били древноевропейците, живели в нашия регион. През последните години археолозите намират все повече доказателства за това, че между VI и IV хилядолетие пр.Хр. на Балканите е съществувала високоразвита култура, която е познавала писмеността още преди Месопотамия. С тази книга Харалд Харман за първи път изчерпателно ни въвежда в една досега непозната, в много отношения още загадъчна древноевропейска култура. Той описва търговските пътища и селищата, изкуството и занаятите, митологията и писмеността на дунавската цивилизация, проследява произхода ѝ в района на Черно море и показва какво влияние е оказала върху културата на Гръцката античност и Близкия изток. Още от първата страница на книгата научаваме, че през V и началото на IV хилядолетие преди Христа древните европейци са имали градове със значителна концентрация на население, многоетажни храмове, сакрална писменост, просторни къщи с четири или пет помещения, професионални грънчари, тъкачи, медничари, златари и други занаятчии, които са произвеждали широк асортимент от стоки на високо ниво. Д-р Харман описва живота на древните европейци: стопанство, занаяти и изкуство, семейство и родове, религия и митология, броене и измерване, изобретяване на писмото. Стига и до упадъка на дунавската цивилизация около 4500 г. преди Христа и нейното наследство.

Искам да ви покажа част от книгата, касаеща древната технология на тъкачеството:


Терминология на тъкачеството
През всички епохи на Гръцката античност Атина била почитана като покровителка на тъкачеството. Според мита тя научила земните жени да предат и тъкат. Асоциирането на Атина с тъкачното изкуство вероятно е древно наследство от бронзовата епоха, както изобщо самата фигура и култът към тази богиня сочат отвъд архаичния и микенския гръцки период към много по-стари традиции (Наагшапп 1996: 168 и сл.). Така става вероятно предположението, че представите за тъкачеството като божествен дар възхождат назад към времето, когато тази технология се е разпростра­нила сред ранните земеделци в Европа.
Към предгръцки произход на тъкачеството при гърците насочват също данните на езика. Терминологията на преде­нето и тъкането в старогръцки език е богата на специални думи и синоними. Богатството от варианти на старогръц­кия речников състав в тази област се обяснява отчасти с то­ва, че многобройни заемки от древноевропейския (= пред- индоевропейски) език са адаптирани от гръцкия и са интегрирани в състава на индоевропейските наследени думи (Barber 1991:278,280).
Могат да се различат два основни феномена на езиковите контакти:
-     Думи с различен произход обозначават отделни понятия, т.е. специални тъкачни принадлежности и дейности. За някои понятия в контекста на текстилното производ­ство в старогръцки език няма наследени думи. Напри­мер думите за „прешлен за вретено“ (старогр. spondylos) и „тежести за стан“ (старогр. laiai) са от древноевропейски произход.
-     Думи с различен произход обозначават едни и същи понятия като синоними двойки, например старогр. atraktos (от индоевропейски) и elakate (от древноевропей­ски) „макара“ histopodes (от индоевропейски) и keleontes (от древноевропейски) „вертикални стълбове“.
Тъкмо този запас от предгръцко-гръцки синоними, кои­то са били избирани от античните автори за различни кон­тексти, е придал на старогръцкия език особена стилистич­на вариантна широта.
Текстил и облекло на древноевропейците
Текстил от древноевропейско време не е запазен[*]. Все пак са намерени отпечатъци от тъкани платове в глинеста почва, а в някои от тези отпечатъци могат да се различат; детайли на тъкачната техника. От такива останки могат до известна степен да бъдат реконструирани и части от облек­лата, които са носили древноевропейците.



[*] Вече има находки на текстил от това време на Балканите - от Ру­мъния (Южен Банат) и България (бел. пр.).

44. Представяне на облекло върху скулптури
(no Gimbutas 1991:279,280)

Изобразителното изкуство на Древна Европа предлага повече данни за вида на облеклото и за особеностите на различни принадлежности като колани, шарфове или презрамки. Орнаментите на някои статуетки показват, че жените носят на места дълги драпирани поли, а горните части на облеклото също обгръщат в гънки тялото (фиг. 44).
Дали определени форми на древноевропейското облекло са се запазили през вековете до гръцката епоха? Най-мал­кото ранните гърци са възприели от езика на древноевропейците някои специални думи за материали, текстилни произведения и части на облеклото в своя речников състав:
karpasos „фин лен“, beudos „скъпа женска одежда“, chlaina „горна дреха, наметка“, eanos „дълга женска одежда“, ochthoibos „ивица на ръба на хитон“, sisyra „наметка от козя кожа“, tebenna „аристократична парадна одежда“, morochthos/moroxos „глина за избелване на дрехи“, motos „разнищено ленено платно“ и др.
Старогръцката дума psiathos „тръстикова рогозка“, която също е заемка от древноевропейския език, показва, че е имало плетени изделия.

Когато авторът говори за древноевропейци, той има предвид балканското предгръцко население.
Също така д-р Харалд Харман счита, че в стария гръцки език има запазени много думи от пеласгите (старото балканско автохтонно население). Добре е да се спомене, че Харман е един от световно известните езиковеди. Говорейки за езика на старото балканско население, той казва няколко важни неща. 

Езикът на старите балканци се съдържа най-много в езика на "славяноезичните" народи и в частност на балканите. Смята българския за най-стария между тези езици.

Именно този древно балкански език, от когото се съдържат изключително много остатъци в старогръцкия, той счита за основната причина гръцкия да се оформи такъв, какъвто е и до днес.

Накрая ще използвам случая да ви насоча и към една моя книга, която беше издадена от издателство "Пан" и засяга същата тематика.


Книгата може да се поръча от почти всяка онлайн книжарница. Кликнете върху изображението и ще ви се отвори една такава книжарница, където може да видите и цена.

И накрая препоръчвам това кратко видео:


Няма коментари:

Публикуване на коментар