петък, 16 декември 2016 г.

Шевица от Каварненско


История на кратко в една шевица от Каварненско. Днес тя е част от етнографската експозиция в Добруджанския град Каварна. Етнографският комплекс в град Каварна е открит за посетители през 1984 г. Той е изграден на мястото на първото българско училище, основано през 1869 г. Състои се от къща-музей, възстановена чехларница, работилница за дантели и дворна среда. Интериорът запознава посетителя с най-типичното за градския бит от края на ХІХ и началото на XX век. В експозицията са отразени характерните черти на основните етнографски групи население в този край - добруджанци, гагаузи, котленци. Шевицата която ще ви представим в момента е извезана на каренце простряно върху бебешка ясла. Шевицата е от края на  XIX век.

Каварненско семейство от от края на XIX век.
Майката която е извезала шевицата е изобразила изключително интересна интерпретация на дървото на живота. В короната на дървото днес някой хора съзират хипотетично образа на младенеца, покрит с пелена или одеяло. Всъщност това е архаичен мотив на "раждащата богиня майка".

Детска ясла от добруджанска стая. Края на XIX век. Етнографски музей Каварна
Дърво на живота, фрагмент / Кликни върху снимката за да увеличиш
Каренцето е колоритно оградено с флорални мотиви, които без да се натрапват, прекрасно оформят цялостното внушение на тази прекрасна добруджанска шевица.

Ограждащи флорални мотиви, фрагмент / Кликни върху снимката за да увеличиш
Увеличение на флоралните мотиви / Кликни върху снимката за да увеличиш


Снимка, предоставена от: Етнографски музей Каварна
Разрaботка на схемата: Дима Тодорова







Схема на шевицата в оригинална асиметрия изработена от Глория Ангелова


Схемата на шевицата в .doc формат можете да изтеглите от ТУК

Схемата на шевицата в .pdf формат можете да изтеглите от ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар