неделя, 24 септември 2017 г.

Пране и почистване на русенска риза


Публикация на Илонка Станкова



Старите русенски ризи са красиви, с богата бродерия, но за съжаление имат нужда от пране. Химическото чистене не помага за основното почистване, а само за освежаване след носене. Прането по общоприетия начин крие риск от унищожаване на цялата тази красота. Затова реших да споделя моя опит и опита на някои приятели при прането на ризите и почистването на разтекли се бои след обикновеното пране и сушене.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
За прането на ризата трябва домашен сапун и цветоуловителни кърпички. "Вениш" също помага донякъде, при петна върху плата. Пере се със студена вода.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
При сушенето целта ни е да изсушим възможно най-бързо вълнената бродерия. Сушим на хоризонтална твърда повърхност. Слагаме памучен плат най-отдолу. Поставяме хавлиена кърпа вътре в ризата под бродерията на пазвата и полите, като не забравяме и бродерията на ръкавите. Отгоре покриваме с още една кърпа. Натискаме силно бродерията, за да подсушим водата. После довършваме със сешоар сушенето на вълнената бродерия. Платът на ризата може да оставим да се суши бавно, простряна по обикновения начин. Целта ни е ударно подсушаване на бродерията с вълнени конци.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
Вълната поема до 30 % вода и при бавно сушене водата с боята прониква в памучната тъкан, която е вече по-суха. Бродериите с домашни конци (обикновено по полите на ризите) пускат много боя. Така че при сушенето задължително трябва да започнем от там.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
Бродираното с купешки конци по пазвите и рамената пуска боя по-малко, затова може да ги подсушим след полите.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
Ако притежаваме риза с разтекли се бои след дилетантско пране, трябва да я спасим :) Необходими средства: 1. Белина; 2. Тампони за уши; 3. Пулверизатор с чиста вода; 4. Чашка за разреждане на белината; 5. Безцветен полиетилен (хлорът разтваря цветния и пренася на плата на ризата); 6. Много хавлиени кърпи - стари,защото при попиване част от боята остава върху тях и не знам дали ще се изперат. При почистване на полите намокрих 1 чаршаф и 3 кърпи; 7.Сешоар;  8. Време и огромно търпение :)

Кликнете върху изображението; за да го уголемите
Почистването правя на части, от шев до шев. Слагам отдолу полиетилена, на твърда повърхност.



С тампонче намокрям участъците, които трябва да се избелят. Започвам от най-силно оцветените петна. Вълнената бродерия не променя цвета си, но се старая белината да не попадне директно върху нея. Започвам с малка концентрация на белината, препоръчват 1:100 части. Ако до 10 мин. петното от боя не избледнее, увеличавам с една капка. Трябва да се увеличава постепенно концентрацията и да се изчаква десетина минути при третиране на петната, тъй като силно концентрираната белината уврежда памучното платно. По същата причина трябва да се третират само най-големите и дразнещи петна. Нормално е една 100 годишна риза да има петна и сенки, това е "целувката на годините ", както ми каза една приятелка.


След 10 мин. петната от боя са поизбледнели. Не трябва да се търси максималното изчезване, защото се получава по-бяло петно в сравнение с нетретирания плат, а и като изсъхне петното от боя още изсветлява и се заличава.Махам полиетилена и слагам отдолу кърпа.После напръсквам с вода мястото с белина и попивам с кърпа отгоре веднага.

Кликнете върху изображението, за да го уголемите
Натискам силно с ръка вълнените бродерии, за да попия водата от тях. Пръскането и попиването го правя два пъти, като подлагам отдолу сух участък от кърпата. По този начин изплаквам белината, без да мокря излишно вълнените бродерии.


Накрая подсушавам със сешоар бродерията, от лицевата и опакова страна. Памучния плат оставям да изсъхне на стайна температура. Ако съм чистила петно от плата ,без наблизо да има бродерия ,не го подсушавам със сешоар.

"Хорцето " преди....
Кликнете върху изображението, за да го уголемите
.... и след:
                                                        
Средно време за спасяване на ризата 1 час. Не забравяйте, че русенските ризи се носят с дълбока пазва, така че педя под бродерията също трябва да се почисти. Къдравите ръкави по-добре да не се чистят с белина - предполагам, че коприната се унищожава от хлора. Мястото на почистване се изправя и не е толкова къдраво.

Благодарности на Илонка Станкова за скъпоценните съвети!

1 коментар: