неделя, 29 октомври 2017 г.

Мъжка пазва от тревненско


Тази красива везба е от пазва на мъжка риза, вероятно от тревненския край. Флоралните мотиви, използвани в нея са широко използвани и популярни и се срещат в различни вариации и в други региони, включително и при женски ризи.

Макар извезани в привидна флорална стилистика, пазвата съдържа в себе си комплекс от архаични мотиви с предпазен и фертилен характер.

Селекции на отделните символи

Благодарение на фотографиите на Цанка Велева ще ви покажа аналогия на везбата отново от мъжка пазва на риза от тревненско и на женска риза от русенско, в които е използван конкретно S - образния мотив - частично сме го засягали в предни публикации.

Мъжка пазва от тревненско. Фотография: Цанка Велева
Рамо на женска риза от русенско / Фотография Цанка Велева

И нека сега ви покажем и цялата пазва, на която е посветена публикацията, заедно с разработена схема, която може да ползвате.




Действително използваните цветове са червено и синьо, но червеното поради годините е изгубило своята естествена наситеност и вече е преминало към гамата на кафявото.

При записване на изображението, то ще се свали в реален размер, полезен за везане и принтиране. Схемата е разработена от Славян Стоянов.
Цветовете, които аз съм използвал, са от палитрата на DMC. Основно везбата е изработена с кръстат бод и само на няколко места при осемлъчевата звезда има наклонен бод


Ползвайте с наслада и възраждайте българската везбена традиция!

Няма коментари:

Публикуване на коментар